Velká sfinga

02.02.2009 17:30

 

Tato velká sfinga je nejmohutnější socha v Egyptě. Nachází se na západním břehu Nilu v Gíze. Konkrétně leží v Rachefově pyramidovém komplexu, tudíž se nejspíše jedná o sochu samotného krále Rachefa (4. dynastie). Sfinga byla vytesána z přírodního výstupku vedle Rachefova údolního chrámu.
Sfinga je 73 m dlouhá a v nejvyšším bodě je 20 m vysoká.
Sfinga má ulomený nos, což bylo nesprávě připisováno Napoleonovi, že při svém pobytu v Egyptě sestřelil sfinze nos. Tato chyba se stala nejspíše proto, že jeden cestovatel nakreslil, ještě dávno před příchodem Napoleonských vojsk do Egypta sfingu nepoškozenou a snad tam nebylo mnohem víc jejích požkozeních. Tento "malíř" si prostě sfingu stylizoval.
Sen Thutmose IV. (18.dynastie) byl zapsán na stélu, která stála mezi tlapama sfingy. Stéla popisuje Thutmose jako prince, který si vyjel na loveckou výpravu u Gízy. Když byl princ unavený, usnul pod sfingou. Zdál se mu sen ve kterém se mu zjevila sfinga, která mu slíbila egyptský trůn, pokud jí opraví a odstraní z ní navátý písek (tehdy jí sahal až ke krku). Thutmose byl totiž druhorozený syn, takže by měl trůn získat jeho starší bratr. Princ její přání splnil. Obložil jí kamenými deskami a mezi její tlapy umístil stélu. No, a opravdu se stal vládcem Egypta, jeho starší bratr nejspíše zemřel.

 

Vyhledávání

Památky

V této rubrice nejsou žádné články.