Skalní chrámy v Abú Simbelu

04.02.2009 17:43

 

Skalní chrámy v Abú Simbelu

Chrám v Abú Simbelu

 

Není pochyb o tom, že chrámy v Abú Simbelu předtsavují absolutní uměleckou špičku tohoto typu architektury. Stejně tak, jako obdivujeme tyto nádherné chrámy, lze si utvořit jakousi představu o velikosti a imaginaci mladého krále Ramesse II., který dal zmíněné chrámy postavit. Když se chrámy rozhodl postavit, bylo mu o něco více jak 15 let!

Vnitřek chrámu v Abú Simbelu

Komplex obsahuje 2 sakrární stavby, přičemž jedna doplňuje druhou. Velký chrám služil kultu tří velkých státních bohů- Amona, Reharachteje a Ptaha- a spolu s nimi i kultu zbožštělého panovníka. V menším chrámu Ramesse II. spojuje sám sebe s bohyní Hathorou, která je zosobněním Nefertari, královy velké manželky.

Sedící kolosy před průčelím velkého chrámu a stojící kolosální sochy před malým chrámem měly v této vzdálené provincii ukazovat zdrcující sílu a velikost panteonu egyptských bohů, reprezentovaných sochami zbožštělého krále a jeho rodiny.

Sloupy s bohyní Hathor, Abú SimbelChrám v Abú Simbelu

Vnitřní výzdoba chrámových komplexů teké ukazuje Egypt jako zemi, která je obývána a obdařena bohy a kde král udržuje božský chrám kosmu. Na jedné ze scén je panovník vyobrazen jako garant pozemského řádu, který od Egypta odvrací nebezpečí. Najdeme zde také znovu vyobrazení velké bitvy a "vítězstí" Ramesse II nad Chetity u Kadeše.

Široká, vysoká skalní síň, se svými pilířovými sochami krále, se k západu zužuje a vede do druhé pilířové síně, strop je stále nižší, až hlavní svatyně představuje jakousi ve skále vytesanou jeskyni.

Bohové chrámu- Amenre, Reharachtej a Ptah spolu se zbožštělým panovníkem sedí před jeho západní stěnou. Jeho orientace je taková, že 2x do roka, 20. února a 20. října, paprsky vycházejícího slunce ozařují všechny 4 sochy.

Předpoklad že tyto dny znamenaly narození a korunovaci Ramesse II. není doložený.

Hieroglyfy v Abú Simbelu

V letech 1964- 1968 zachránila realizace unikátního mezinárodního projektu oba chrámy od zatopení vodami Násirova jezera. Byly rozřezány na bloky a poté znovu sestaveny na nedalekém, výše položeném místě.

Přemístění bylo technicky stejně náročné jako samotná stavba za Ramesse II.

Jedinečné napojení chrámů na jejich okolí, mimořádné kvality umístění v núbijské říční kvalitě s jejími zemědělskými usedlostmi a palmami, však zachráněno být nemohlo.

 

 

Vyhledávání

Památky

V této rubrice nejsou žádné články.