Karnak

04.02.2009 16:22

 

Největší chrámový komplex- Karnak

 Nejrozsáhlejším dochovaným chrámovým komplexem v Egyptě je soubor chrámových okrsků bohů Amona, Mut a Chonsua. Dnes se nazývá Karnak. Leží asi 3 kilometry severně od Luxoru. Nejstarší prostory v Karnaku pocházejí z doby Střední říše. Jsou to například kaple poblíž tras průvodů během svátků. Nejznámnější je Bílá kaple panovníka Senusreta I. Během Nové říše byly kaple rozebrány a jejich zdivo bylo použito na stavbu pylonů. V polovině 20. století je ale egyptologové znovu sestavili.

Chrámový komplex se nadále rozvíjel hlavně za vlády Amenhotepa I. a Thutmose I, královny Hatšepsut (např. Červená kaple, obelisky), Thutmose III., Amenhotepa III., Haremheba, Setchiho I., Ramesse II., Setchiho II., Ramesse III., Taharky a Nachtnebefa I.

Amon byl nejvýznamnějším božstvem Egypta a jeho chrámy byly nejdůležitější stavby v zemi. Po celém Egyptě byly stavěny a zasvěcovány nové chrámy Amonovi. Amonův chrám se nachází v centrální části komplexu. Od nilského přístaviště vedla k vestibulu Velké sloupové síně alej Amonových beraních sfing z doby Ramesse II.

Na jih od Amonova chrámu se nachází Mutin chrám. V severní části komplexu je Moncuův chrám.

Karnak

 

 

 Memnonovy kolosy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhledávání

Památky

V této rubrice nejsou žádné články.