Chrám královny Hatšepsut

04.02.2009 17:46

 

Chrám královny Hatšepsut

Hatšepsutin chrám

V nádherném přírodním amfiteátru z načervenalých skal zsvěceném bohyni Hathoře stojí celkem tři chrámy, které se v době, kdy je oslnivé světlo slunce nejintezivnější, zcela strácejí na pozadí sklaních stěn. Je tu i tzv. Severní klášter byl nazýván podle koptského kláštera postaveného boblíž, zněhož dnes zbývá jen několik málo ruin.

Charisma královny Hatšepsut přetrvalo tisíciletí a královna dosud patří do panteonu velkých egyptských panovníků. Egyptologové si dodnes nejsou jisti přesným charakterem jejího příbuzenského vztahu k Thutmosovi II. a Thutmosovi III. a o jejím vztahu k architektovi Senenmutovi byly vysloveny mnohé zcela smyšlené hypotézy. Tento architkt byl autorem koncepce královnina velmi originálního chrámu. Ačkoli jej v roce 1891 Henri Eduard Naville zrekonstruoval prakticky kámen po kameni, chrám už bohužel nikdy nedosáhl své původní velkoleposti.

 

Původně vedla do skalnatého amfiteátru mírně stoupající vzestupná cesta lemovaná sfingami a obklopená zahradami. Cesta dospěla na první velké nádvoří se záhony květin a kolonádou, další rampa pak odtud umožňovala přístup na druhou, vyšší terasu. Stěny portiku byly bohatě zdobeny reliéfy se scénami lovu a rybolovu a vztyčování obelisku v Amonově chrámu v Karnaku. V severní části druhé terasy se nacházejí dva portiky, nedokončeny s 15 slopy a 4 výklenky a druhý se 44 čtverhrannými slopy ve dvou řadách. Nalevo je kaple zasvěcená bohyni Hathoře a napravo druhá, zasvěcená Anubisovi. Velmi detailní reliéfní výzdoba obsahuje zcény z královnina života a slavné výpravy do temě Punt.

Další rampa vede k portiku třetí terasy s 22 sloupy, před němiž stojí částečně zrekonstruované usirovy pilíře. Brána z růžové žuly vede do hypostylu, z něhož dnes stojí jen několik slopů. Nalevo jsou dvě kaple zasvěceny kultu královny a Thutmose I., kaple na

Královna Hatšepsut

pravé straně je zasvěcena Re-Harachtejovi. Síň končí vstupem do Amonovy svatyně, kde kdysi stála posvátná bárka.

Napravo od třetí terasy naleznete kapli bohyně Htahor se dvěma hypostyly a několika místnostami a nikami vytesanými do skály. Reliéfní výzdoba kaple obsahuje zajímavé motivy.

Pozornost si zasluhuje též velmi hluboká hrobka architekta Senenmuta, která se nachází poblíž vstupu na první terasu. Byl zde nalezen Senenmutův portrét a zobrazení souhvězdí viditelných v různých ročních obdobích. Hrobka nikdy nebyla dokončena a architekt byla nakonec pohřben v Šéch Abd el- Kurně, což inspirovalo mnohá egyptologická bádání i neodporné spekulace, proč byla hrobka znovu vybudována a proč právě tam...

Hatšepsutin chrám- slopy s bohyní Hathor

 

 

Vyhledávání

Památky

V této rubrice nejsou žádné články.